Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit. Topbar pictogram
 

Slim investeren in een recreatiewoning

Het komt steeds vaker voor dat Nederlands kiezen om te investeren in een recreatiewoning. De intentie hierbij is niet om te genieten van een eigen vakantie, maar juist om het te gebruiken als investering. Is dit eigenlijk wel slim om te doen?

Investeren in een vakantiehuis

Vakantiehuizen worden steeds vaker gezien als belegging, waarbij de huuropbrengsten een mooie verdiensten zijn. Sommige belastingadviseurs zijn van mening dat verhuur van vakantiehuizen meer oplevert dan de rente die wordt verkregen over spaargeld. En bovendien wordt dankzij de investering in een vakantiehuis de risico’s verspreid.

Toename tweede woningen

Uit onderzoek is gebleken dat het aantal Nederlanders dat een recreatiewoning koopt toeneemt. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat naast de reguliere woningmarkt, de markt voor recreatiewoningen ook aantrekt. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) is de verwachting dat ongeveer 3.500 mensen in komende jaren een tweede huis zullen aanschaffen. Deze verwachtingen zijn onder andere gebaseerd op cijfers uit voorgaande jaren. Zo werden er in 2013 en 2014 1.750 vakantiehuizen in Nederland verkocht. Dit was 40 procent meer dan in 2012, toen de markt voor tweede huizen instortte. Nederland telt in totaal zo een 110.000 recreatiewoningen.

Jonge beleggers

Volgens de NVM zijn de bezitters van een tweede huis relatief jong. Vooral de dertigers en veertigers tonen aanzienlijk veel belangstelling voor het aanschaffen van een vakantiehuis. De woning wordt voornamelijk gekocht met als doel geld te verdienen door verhuur. Vaak wonen ze er zelf niet in. Ook vijftigplussers schaffen vakantiehuizen aan, maar verblijven hier wel vaker zelf in.

Populaire bestemmingen

De eerdergenoemde jonge beleggers prefereren vooral huisjes in Nederlandse vakantieparken. De kans op goede verhuurrendementen is namelijk groot in Nederland. Een vakantiehuis in Nederland kost gemiddeld €171.000. De duurste vakantiehuizen bevinden zich op de Waddeneilanden met een waarde van gemiddeld €278.000.

Vakantiehuis: waardevaste belegging

Om met een vakantiehuis een waardevaste belegging te creëren, is het wel verstandig goed na te denken over de locatie. Een goede locatie is essentieel omdat de vraag namelijk groter dan het aanbod moet zijn. We zien het midden van het land sterk opkomen; de toerist wil steeds vaker steden als Amsterdam en Utrecht bezoeken. De veiligheid van de belegging neemt af indien de tweede huis op een minder aantrekkelijke locatie en in vakantieparken waarbij de voorzieningen verouderd zijn.

Fiscale gevolgen

Investeren in een vakantiehuis is fiscaal gezien ook aantrekkelijk. Zo zijn de werkelijke huuropbrengsten onbelast. Echter, indien u in Nederland een tweede huis bezit moet u daar wel vermogensbelasting over betalen. Deze bedraagt 1,2 procent van de waarde per jaar.

Tot slot

Al met al kan worden geconcludeerd dat het steeds populairder wordt om te investeren in een recreatiewoningen op aantrekkelijke locaties. Dit resulteert namelijk in verdiensten door ze te verhuren. Het is een goed en veilig alternatief naast traditionele beleggingen.

Vergunningen

Elk bouwplan krijgt te maken met een vergunningentraject. Er wordt gekeken of uw bouwplan past binnen het bestemmingsplan en daarnaast heeft u te maken met vergunningen die de gemeente moet verlenen, zoals milieuvergunningen. Parc Estate heeft veel ervaring met het vergunningentraject voor recreatief vastgoed. U kunt bij ons terecht voor advies over de mogelijkheden van uw bouwplannen. Daarnaast gaan wij namens u in gesprek met gemeenten, eventuele bezwaarprocedures afhandelen en overleggen met de architect. 

Meer informatie

Sluiten

Exploitatie

Beheer

Een kwalitatief, veilig en waardevast recreatiepark dat professioneel beheerd wordt, ligt beter in de markt en is makkelijker verhuurbaar. Omdat de woningen veelal onder een Vereniging Van Eigenaren vallen, is het opstellen van reglementen met betrekking tot het park en onderhoud een vereiste. Om een park op een hoog niveau te houden betalen de eigenaren hiervoor jaarlijkse parkkosten. 

Juridische structuur

Er zijn verschillende juridische structuren mogelijk om uw belangen als eigenaar te behartigen. Wij zijn op dit gebied altijd up-to-date en adviseren u graag.

Verhuur

Locatie, omvang, doelgroep en sfeer zijn bepalende factoren bij de keuze voor een verhuurder. Er zijn veel organisaties actief in de recreatieve sector, maar welke partij past bij uw project? Een juiste keuze waarborgt de kwaliteit van de gastbeleving en daarmee het rendement van uw bezit. Vraag ons gerust om advies. 

Inrichting

Kies voor het materiaalgebruik, de sfeer en de inrichting die past bij uw doelgroep. Dat draagt bij aan meer verhuur en vaak ook snellere verkoop. Bij de meeste professionele verhuurders is het afnemen van een pakket overigens verplicht.

Meer informatie

Sluiten

Realisatie

Bouw

Geeft de aannemer u de juiste aanneemsom? Heeft de aannemer alle aspecten uit de technische omschrijving meegenomen zodat u niet voor meerwerk komt te staan?

Voordat u een aannemer opdracht geeft om te gaan bouwen, is het belangrijk te weten wát u wilt (en mag) bouwen. Wat is uw doelgroep? Hoe is de marktsituatie? Welke aannemer past het beste bij uw project? Zijn er beperkende factoren waar u rekening mee moet houden? Op al deze punten en meer kunnen wij u begeleiden en adviseren. 

Branding & positionering

Een eigen identiteit maakt een park uniek en onderscheidend van andere parken. Daarnaast speelt ook het bereiken van de juiste doelgroep een rol voor een succesvolle verkoop. Een specifieke doelgroep vraagt om een specifieke branding en positionering. Een stap die nog wel eens wordt overgeslagen, maar het verschil kan maken tussen niet en wel verkopen van de recreatiewoningen. Samen kunnen we een strategie ontwikkelen voor het succesvol in de markt zetten én verkopen van uw project.

Verkoop

Wilt u de grond en/of woningen verkopen? Het netwerk van Parc Estate staat u ter beschikking. Een breed netwerk; van particuliere kopers die willen genieten van een tweede huis, tot grote investeerders. 

Meer informatie

Sluiten

Aanmelden Plus Deal

Annuleren

Contact opnemen

Annuleren

Aanmelden voor nieuwsbrief

Annuleren

Brochure aanvragen

Annuleren