Let op! U belegt buiten AFM-toezicht. Geen vergunningplicht voor deze activiteit. Topbar pictogram
< Terug naar blog pagina

Over de wet betaalbare huur en recreatievastgoed

Per 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur in werking getreden: een grote verandering in de Nederlandse vastgoedmarkt. Deze wet, ontworpen om de huurprijzen voor vaste woningen te reguleren en betaalbaar te houden, introduceert een maximale huurprijs op basis van een puntensysteem. Dit maakt het voor beleggers aanzienlijk minder aantrekkelijk om te investeren in reguliere huurwoningen. Gelukkig biedt deze verandering wél nieuwe kansen voor investeerders die zich willen richten op recreatief vastgoed.

 

Wat houdt de Wet betaalbare huur in?

Deze wet stelt dat er een maximum huurprijs ingaat gebaseerd op een puntensysteem dat rekening houdt met factoren zoals de grootte van de woning, de voorzieningen en de locatie. Dit betekent dat verhuurders hun huurinkomsten beperkt zien, wat de aantrekkelijkheid van investeren in reguliere huurwoningen vermindert.

 

Recreatiewoningen: de uitzondering die kansen biedt

Het goede nieuws voor investeerders is dat recreatiewoningen buiten de reikwijdte van deze wet vallen. Voor recreatiewoningen gelden geen maximale huurprijzen, wat betekent dat de huurinkomsten niet aan banden worden gelegd. Dit creëert een unieke kans voor beleggers om te profiteren van een minder gereguleerde huurmarkt.

 

Waardestijging van recreatiewoningen

Door de nieuwe wetgeving wordt verwacht dat de vraag naar recreatiewoningen zal toenemen, wat op zijn beurt een waardestijgend effect kan hebben. Investeren in recreatief vastgoed wordt daardoor een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar stabiele en lucratieve rendementen. Echter, net als bij elke investering, is het essentieel om zorgvuldig te kijken naar de locatie en de verhuurorganisatie.

 

Locatie en verhuurorganisatie: cruciale factoren

De locatie van een recreatiewoning speelt een cruciale rol in het succes van uw investering. Populaire toeristische bestemmingen, zoals opkomende regio’s als Friesland, Twente, kustgebieden en UNESCO werelderfgoed zoals de Waddeneilanden, bieden doorgaans hogere verhuurinkomsten en een stabiele bezettingsgraad. Daarnaast is de keuze voor een betrouwbare en ervaren verhuurorganisatie van groot belang.

Een goede verhuurpartner zorgt niet alleen voor een constante stroom van huurders, maar ook voor professioneel beheer en onderhoud van uw eigendom. Zo werkt Parc Estate alleen samen met professionele partijen zoals Dutchen, Landal GreenParks en lokale beheerders die met veel betrokkenheid en persoonlijke aandacht te werk gaan.

 

Het ideale moment om te investeren

Bij Parc Estate begrijpen we de complexiteit van de vastgoedmarkt en bieden we uitgebreide ondersteuning aan investeerders. Onze expertise in recreatief vastgoed, gecombineerd met ons uitgebreide netwerk en kennis van de markt, stelt ons in staat om u te begeleiden bij elke stap van uw investeringsproces: van het selecteren van de perfecte locatie en het voorzien van advies tot het aankooptraject van A tot Z.

De verwachte waardestijging, de onbeperkte huurinkomsten en de toekomstige schaarste binnen de Nederlandse recreatievastgoedmarkt maken investeren in een vakantiewoning een veelbelovende beleggingsstrategie.

 

 

Lees verder

Vergunningen

Elk bouwplan krijgt te maken met een vergunningentraject. Er wordt gekeken of uw bouwplan past binnen het bestemmingsplan en daarnaast heeft u te maken met vergunningen die de gemeente moet verlenen, zoals milieuvergunningen. Parc Estate heeft veel ervaring met het vergunningentraject voor recreatief vastgoed. U kunt bij ons terecht voor advies over de mogelijkheden van uw bouwplannen. Daarnaast gaan wij namens u in gesprek met gemeenten, eventuele bezwaarprocedures afhandelen en overleggen met de architect. 

Meer informatie

Sluiten

Exploitatie

Beheer

Een kwalitatief, veilig en waardevast recreatiepark dat professioneel beheerd wordt, ligt beter in de markt en is makkelijker verhuurbaar. Omdat de woningen veelal onder een Vereniging Van Eigenaren vallen, is het opstellen van reglementen met betrekking tot het park en onderhoud een vereiste. Om een park op een hoog niveau te houden betalen de eigenaren hiervoor jaarlijkse parkkosten. 

Juridische structuur

Er zijn verschillende juridische structuren mogelijk om uw belangen als eigenaar te behartigen. Wij zijn op dit gebied altijd up-to-date en adviseren u graag.

Verhuur

Locatie, omvang, doelgroep en sfeer zijn bepalende factoren bij de keuze voor een verhuurder. Er zijn veel organisaties actief in de recreatieve sector, maar welke partij past bij uw project? Een juiste keuze waarborgt de kwaliteit van de gastbeleving en daarmee het rendement van uw bezit. Vraag ons gerust om advies. 

Inrichting

Kies voor het materiaalgebruik, de sfeer en de inrichting die past bij uw doelgroep. Dat draagt bij aan meer verhuur en vaak ook snellere verkoop. Bij de meeste professionele verhuurders is het afnemen van een pakket overigens verplicht.

Meer informatie

Sluiten

Realisatie

Bouw

Geeft de aannemer u de juiste aanneemsom? Heeft de aannemer alle aspecten uit de technische omschrijving meegenomen zodat u niet voor meerwerk komt te staan?

Voordat u een aannemer opdracht geeft om te gaan bouwen, is het belangrijk te weten wát u wilt (en mag) bouwen. Wat is uw doelgroep? Hoe is de marktsituatie? Welke aannemer past het beste bij uw project? Zijn er beperkende factoren waar u rekening mee moet houden? Op al deze punten en meer kunnen wij u begeleiden en adviseren. 

Branding & positionering

Een eigen identiteit maakt een park uniek en onderscheidend van andere parken. Daarnaast speelt ook het bereiken van de juiste doelgroep een rol voor een succesvolle verkoop. Een specifieke doelgroep vraagt om een specifieke branding en positionering. Een stap die nog wel eens wordt overgeslagen, maar het verschil kan maken tussen niet en wel verkopen van de recreatiewoningen. Samen kunnen we een strategie ontwikkelen voor het succesvol in de markt zetten én verkopen van uw project.

Verkoop

Wilt u de grond en/of woningen verkopen? Het netwerk van Parc Estate staat u ter beschikking. Een breed netwerk; van particuliere kopers die willen genieten van een tweede huis, tot grote investeerders. 

Meer informatie

Sluiten

Aanmelden Plus Deal

Annuleren

Contact opnemen

Annuleren

Aanmelden voor nieuwsbrief

Annuleren

Brochure aanvragen

Annuleren