In een dynamische wereld waarin bedrijven steeds vaker voor de uitdaging staan om hun werknemers aan zich te binden, kan de investering in recreatief vastgoed een innovatieve en strategische zet zijn. De aanschaf van een recreatiewoning is allang niet meer voorbehouden aan particulieren die hun vakantiedromen willen verwezenlijken of aan beleggers die de woning volledig verhuren. Bedrijven ontdekken, nadat in de vorige eeuw vele organisaties recreatiewoningen in hun bezit hadden voor eigen personeel, opnieuw de voordelen ervan. Daarnaast is het onderdeel van een bredere investeringsstrategie, waarbij zowel financiële winst als personeelsgeluk hand in hand gaan. We gaan in dit blog artikel dieper in op de voordelen van deze veelomvattende investering.
Een waardevol cadeau voor uw team
De gevolgen van werknemers belonen met een ontspannen weekend of een midweek in een prachtige recreatiewoning, als blijk van waardering voor hun harde werk? Het aanbieden van een verblijf in een luxe vakantiehuis als incentive kan een enorme positieve impact hebben op de motivatie en tevredenheid van medewerkers. Werknemers krijgen de kans om samen met hun familie of vrienden even helemaal tot rust te komen en te genieten van de prachtige omliggende natuur, dankzij de waardering van hun werkgever.
Deze extra stap kan het verschil maken in de huidige arbeidsmarkt, waarin werknemers niet alleen kijken naar salaris, maar ook naar de toegevoegde waarde die een werkgever biedt wanneer het gaat om werk-privébalans en welzijn. In tijden van personeelsschaarste is het behouden van waardevolle medewerkers minstens zo belangrijk als het aantrekken van nieuw talent, en een recreatiewoning kan hierin een doorslaggevende factor zijn.
Verhogen van werkgeluk en productiviteit
Onderzoek toont keer op keer aan dat tevreden en gelukkige werknemers productiever zijn. Door hen de mogelijkheid te geven om op afstand te werken in combinatie met enkele vrije dagen in een vakantieverblijf, kunnen ze opladen en hernieuwde energie opdoen. Dit draagt niet alleen bij aan hun persoonlijke welzijn, maar ook aan hun productiviteit en motivatie binnen het bedrijf. Een gelukkige, geïnspireerde werknemer is immers een werknemer die met plezier werkt en bereid is om langer bij een bedrijf te blijven. Ook teambuilding activiteiten dragen hieraan bij; onder meer de 4- t/m 8-persoons woningen van dit project in Twente zijn daar uitermate voor geschikt. Daarnaast lenen de nieuwe woningen van een toekomstige ontwikkeling in Drenthe zich hier goed voor. Houd daarvoor onze nieuwsbrief in de gaten.
Lees ook onze blog over remote werken vanuit een vakantiehuis.
Fiscale voordelen: een slimme besteding van uw bedrijfskapitaal
De aankoop van recreatief vastgoed door een onderneming is meer dan een financiële investering; het biedt een aantal aanzienlijke fiscale voordelen die uw winstgevendheid direct kunnen verbeteren. Een goed doordachte aankoop kan niet alleen leiden tot meer kapitaal in de vorm van vastgoed, maar ook zorgen voor een aanzienlijke verlichting van de belastingdruk.
Aftrekbare kosten: een structureel voordeel
Een van de meest directe voordelen van het aankopen van een recreatiewoning via een vennootschap is dat een breed scala aan kosten kan worden afgetrokken van de winst. Denk bijvoorbeeld aan de afschrijvingen op de woning, die ervoor zorgen dat de waarde van het vastgoed jaarlijks stapsgewijs wordt verlaagd op de balans. Dit verlaagt de fiscale winst van uw onderneming en dus ook de te betalen vennootschapsbelasting.
Daarnaast kunnen kosten voor onderhoud en renovatie worden afgetrokken. Dit geldt ook voor rente op een eventuele lening die is aangegaan voor de aanschaf van de tweede woning. Hierdoor kan uw onderneming profiteren van aanzienlijke besparingen, waardoor de werkelijke kosten van de investering lager uitvallen dan op het eerste gezicht lijkt.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Als u als ondernemer kiest voor de aanschaf van een recreatiewoning die dienstbaar is aan de onderneming, kan dit bovendien in aanmerking komen voor de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Dit biedt u de mogelijkheid om een percentage van het investeringsbedrag extra van de winst af te trekken. De vakantiewoning mag in dit geval voor maximaal 70% beschikbaar zijn voor de verhuur, wat een uitstekende combinatie is met het kosteloos ter beschikking stellen van de woning voor werknemers. De KIA heeft mogelijk gevolgen voor de BTW-aftrek, wij adviseren u uiteraard om alle opties te onderzoeken.
Box 3-heffing: slim vermogen beheren
Waar particulieren met recreatiewoningen te maken krijgen met de vermogensrendementsheffing in box 3, biedt de aanschaf van een recreatiewoning door een onderneming een fiscaal voordeel. De woning valt namelijk buiten box 3 en wordt gezien als een bedrijfsinvestering. Dit betekent dat de fiscale winst uit de onderneming belast wordt in plaats van het fictieve rendement, wat aanzienlijk voordeliger kan zijn.
Een waardevaste investering
Naast de directe voordelen voor uw medewerkers en de fiscale voordelen, biedt het aankopen van een recreatiewoning ook een solide langetermijninvestering voor uw onderneming. De vraag naar vakantiewoningen, met name in toeristische en natuurrijke gebieden, blijft onverminderd hoog. Dit maakt dat de waarde van recreatief vastgoed in veel gevallen stabiel blijft of zelfs stijgt, waardoor het niet alleen een strategische bedrijfsinvestering is, maar ook een duurzame keuze op het gebied van vermogen opbouwen.
Daarnaast biedt verhuur van de woning een interessante bron van extra inkomsten voor uw bedrijf. Wanneer de woning niet wordt gebruikt voor bedrijfsdoeleinden of werknemers, kan deze verhuurd worden aan toeristen, wat een continue cashflow oplevert. In het huidige economische klimaat, waarin vakanties in eigen land steeds populairder worden, kan dit een extra financiële impuls geven aan uw onderneming.
Financieel advies
Overweegt u de aankoop van recreatief vastgoed als bedrijfsinvestering te verwezenlijken? Wij hebben ervaring in de verkoop van vakantiewoningen aan bedrijven en stichtingen; onze experts staan voor u klaar om u te begeleiden. Wij raden u altijd aan om in gesprek te gaan met een financieel adviseur om uw bedrijfsdoelen te realiseren.